EAHMH-prijzen

Sinds 2010 geeft de Stichting Historia Medicinae steun aan twee prijzen die de European Association for the History of Medicine and Health in het leven heeft geroepen. De European Association for the History of Medicine and Health (EAHMH) is in 1989 opgericht en stelt zich ten doel onderzoek en internationale uitwisseling van inzichten op het terrein van medische geschiedenis te bevorderen. Zij organiseert elke twee jaar een internationale conferentie in telkens een andere Europese stad.

The Pieter van Foreest Student Prize

De 'Pieter van Foreest Student Prize', ter grootte van € 500,- , wordt toegekend aan de student of promovendus die het beste werkstuk op het terrein van medisch geschiedenis heeft gepresenteerd op de tweejaarlijkse EAHMH-conferentie. Om mee te kunnen dingen moet de student lid zijn van de associatie. De Wetenschappelijke Raad van de EAHMH treedt op als jury. De prijs gedenkt de Nederlandse medicus Pieter van Foreest, ook wel bekend als de Nederlandse Hippocrates. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de algemene vergadering op de laatste dag van de conferentie.

The EAHMH Book Award

De tweede prijs, ter grootte van € 3000,- , die de Stichting samen met de Engelse 'Wilkinson Charitable Foundation' ondersteunt, is de 'EAHMH Book Award'. Deze prijs wordt toegekend aan de beste medisch-historische monografie die in de vier jaar voorafgaand aan de conferentie is verschenen. Alle boeken die medische geschiedenis in Europa of de relatie tussen Europa en de rest van de wereld tot onderwerp hebben, komen voor nominatie in aanmerking. Kandidaten behoeven niet over één van de Europese nationaliteiten te beschikken.

Voor meer informatie over de EAHMH-prijzen, ga naar https://eahmh.org/prizes/

 

EAHMH-prijzen 2021

 

Van 7 tot en met 10 september werd het tweejaarlijkse congres van de EAHMH in Leuven gehouden. Het overkoepelende thema was 'Faith, medicine and religion'. In verband met Covid was het een online congres. Tijdens het congres werd de EAHMH-Book Award toegekend aan Laurence Monnais uit Canada, voor haar boek 'The colonial life of pharmaceuticals: medicines and modernity in Vietnam' (Cambridge university press, 2019). De EAHMH-Pieter van Foreest Student Prize werd toegekend aan Theo Dekker uit Leiden voor zijn presentatie tijdens het congres over 'Chronicle Epidemics. The relation between medical knowledge and religious practices among non-medical experts in the Low Countries, 1500-1850'.

Laurence Monnais EAHMH bootk award
Theo Dekker EAHMH student award